Tehnicile FotoTerapiei în consiliere și terapie

Tehnicile FotoTerapiei folosesc in terapie propriile imagini instantanee apartinind clientilor si fotografiile lor de familie cit si sentimentele, amintirile, gindurile si informatiile evocate de acestea cu rol de catalizator in comunicarea terapeutica, schimbare si vindecare.

Viata Secreta a Instanteneelor Personale si a Fotografiilor de Familie

Fiecare imagine pe care o persoana o ia sau o pastreaza constituie un fel de autoportret, un fel de ‘oglinda a amintirilor’ reflectind inapoi acele momente si oameni care sint destul de speciali pentru a fi retinuti pentru totdeauna in timp. Luate ca grup aceste poze fac vizibile povestile vietii in desfasurare a acelei persoane, servind ca copii fotografice care marcheaza unde au fost (emotional cit si fizic) si de asemeni semnalizind, poate, ca urmare unde s-ar putea pozitiona. Chiar si reactiile lor la carti postale, imagini din presa, si imagini instantanee luate de altii pot furniza indicii in clarificarea propriei lor vieti interioare si a secretelor ei.

De fapt sensul oricarei fotografii se afla mai putin in datele ei vizuale si mai mult in ceeace evoca aceste detalii mintii (si inimii) fiecarui spectator.

In timp ce privesc o imagine, oamenii in fapt creaza in mod spontan sensul pe care ei cred ca denota insasi din fotografie si acesta poate fi sau nu sensul pe care fotograful a intentionat sa-l exprime la origine.

Asadar, sensul (si ’masajul’ emotional) este dependent de acel ce priveste, pentru ca perceptiile oamenilor si unica lor experienta de viata incadreaza si definesc in mod automat ca a fi real ceea ce ei vad. De aceea reactiile oamenilor la fotografiile pe care ei le gasesc ca deosebite pot de fapt dezvalui mult despre ei insisi, doar daca tipurile specifice de intrebari sint puse corect.

Cum Uzeaza Terapistii Fotografiile pentru a Vindeca Oamenii

Cei mai multi oameni pastreaza fotografiile in apropiere, fara a-si lua ragazul sa se intrebe oare de ce. Pentru ca ei acumuleaza zilnic momente importante (si emotiile asociate cu ele sint ancorate in subconstient) imaginile personale pot folosi ca poduri naturale in a accede, explora si comunica despre sentimente si amintiri ( incluzind pe acelea adinc ingropate sau de mult uitate) in cadrul oricaror probleme psihoterapeutice pe care acestea le aduc la lumina. Consulentii gasesc ca fotografiile clientilor lor au frecvent rolul de obiecte tranzitionale auto-construite si simboluri metaforice tangibile care ofera silentios o privire interioara int-un mod pe care cuvintele nu-l pot exprima sau reprezenta in intregime.

Sub indrumarea terapeutului antrenat in tehnicile de FotoTerapie clientii exploreaza ce insemna propriile lor imagini instantanee cit si albumele lor de familie, cu un anume sens emotional, in aditie la ceea ce ele reprezinta vizual. Aceaste informatii exista latent in fotografiile personale ale tuturor clientilor, dar cind se pot utiliza pentru a focaliza si a precipita dialogul terapeutic, va rezulta de obicei o conexiune cu subconstientul mult mai directa si mai putin cenzurata.

In timpul sesiunilor de FotoTerapie nu se reflecteaza asupra fotografiilor intr-o contemplatie silentioasa, ci se creaza activ, se pozeaza, se vorbeste cu, se asculta la, se reconstruieste, se reviziteaza spre a da forma sau a ilustra noi povesti, se colecteaza cu o misiune, se revizualizeaza in memorie sau imaginatie, se integreaza intr-o expresie de Terapie prin Arta sau se transforma intr-un dialog animat cu alte fotografii.

Care sint Tehnicile Implicate in FotoTerapie?

Producerea fotografiilor sau aducerea de fotografii la sesiunea de terapie este doar un inceput. O data ce fotografia poate fi vazuta, urmatorul pas este de a scoate la suprafata tot ce conduce spre o abordare mentala (cercetarea mesajelor vizuale, intrarea in dialog cu acestea, intrebind despre acestea, luind in consideratie rezultatele unor schimbari imaginare sau diferite puncte de vedere si asa mai departe). Ceea ce pentru fotografi in mod curent fotografia este un punct de sfirsit, pentru scopurile FotoTerapiei este doar inceputul…

Rolul principal al terapistului este de a incuraja si sustine propriile descoperiri personale ale clientului in acelasi timp cu explorarea in interactiune cu pozele cotidiene sau de familie pe care le vad, le fac, le colecteaza (ca vederi, poze din presa, carti postale felicitari,etc) amintesc, reconstruiesc, sau doar si le imagineaza. De aceea, fiecare dintre cele cinci tehnici de FotoTerapie este asociata cu urmatoarele cinci feluri de fotografii si acestea sint in mod frecvent uzate in diferite combinatii una cu alta si de asemeni impreuna cu Terapia prin Arta sau alte Terapii Creative:

  1. Fotografii care au fost luate sau create de catre client (fie ca s-a folosit camera foto ca sa fie facuta poza, ori s-au ‘insusit’ imaginile altora prin a colecta poze ‘descoperite’ in reviste, vederi, imagini din internet, manipuleri digitale, etc.);
  2. Fotografii care au fost facute clientui de catre alte persoane (fie ca a avut ca scop o sesiune constienta de pozare sau ca a capturat spontan inconstient);
  3. Autoportrete, care inseamna orice fel de fotografii pe care clientii si le-au facut ei insisi (literalmente sau metaforic (dar in orice caz sint fotografii ale clientilor care au un control total si putere asupra tuturor aspectelor in crearea imaginei);
  4. Albumul de familie si alte colectii biografice (fie ca sint ale familiei native sau alese; fie ca sint pastrate in albume sau ‘stivuite’combinate narativ prin plasarea lor pe pereti sau usi de frigider, in interiorul portofelelor sau inramate, pe ecranul computerului sau websituri de familie, etc.);
  5. si in final…

  6. “Fotografii proiective”, care foloseste (fenomenologic) faptul ca sensul dat de orice poza/imagine este initial creat de catre privitorul sau, in timpul procesului de perceptie a acesteia. La privirea oricarui fel de imagine fotografica se produc perceptii si reactii care sint proiectate din harta interna de percepere a realitatii, proprii fiecarei persoane, fapt care determina sensul a ceea ce persoana vede. De aceea aceasta technica nu apartine de un anumit sort de fotografie, ci mai degraba se pozitioneaza in suprafata mai putin tangibila dintre fotografie si privitorul sau creatorul ei, un loc unde fiecare persoana isi formeaza unica sa reactie la ceea ce vede.

FotoTerapia – o privire generala

Asa cum este explicata in cartea “Tehnicile de FotoTerapie: Explorind Secretele Instantaneelor Personale si Albumul Familiei“, FotoTerapia este vazuta cel mai bine ca fiind un sistem interdependent – bazat pe tehnici uzind fotografia, tehnici de consiliere folosite in antrenamentul profesionistilor din domeniul sanatatii mintale ca parte a practicii lor terapeutice timp in care isi ajuta clientii in a examina constient si ulterior in a reintegra cognitiv, fotografiile lor cu continut condensat, cu scopul ca acestia sa-si inteleaga mai bine si sa-si imbunatateasca viata lor.

Prin urmare FotoTerapia nu este acelasi lucru cu Fotografia Terapeutica (care in mod confuz este numita si Fotografia ca Terapie, in special in Anglia), ocupatie care contine activitati autotonome, pe cont propriu – exercitate in afara oricarui context de consiliere; oamenii folosesc Fotografia Terapeutica pentru propria lor auto- descoperire sau cu un statut artistic propus, pe cita vreme terapeutii care uzeaza FotoTerapia ajuta oamenii (clientii lor) care au nevoie de ajutor in elucidarea problemele lor. Rezultatele lucrului cu fotografii, bazat pe auto –explorare (Fotografie-ca-Terapie) adesea se sfirseste si prin a avea accidental un rol terapeutic in sine (in special cind se foloseste camera foto ca agent in schimbarea personala sau sociala) si nu este acelasi lucru ca atunci cind se activeaza si se proceseaza experientele de viata lae clientilor sub ghidajul si atentia unui consultant profesional instruit (Fotografia–in–Terapie).

Deoarece FotoTerapia foloseste un set de tehnici flexibile, doar ca directive fixe bazate pe o modalitate a unei teorii specifice sau o paradigma terapeutica, ea poate fi folosita de orice fel de cosultant sau terapeut antrenat, indiferent de orientare conceptuala sau abordare profesionala preferata. Aceasta este una dintre multiplele cai pentru care FotoTerapia este si similara, dar se si distinge de Terapia prin Arta – si acesta este motivul pentru care poate fi utilizata cu succes de o mare varietate de profesionali din domeniul sanatatii mentale care nu sint specific antrenati in Terapia prin Arta.

FotoTerapia fiind despre fotografie-ca-comunicatie mai mult decit fotografie-ca–arta, nu este prioritara experienta cu camera foto sau artele fotografice pentru un uz terapeutic efectiv.

Si in final, pentru ca FotoTerapia implica oameni in interactie cu propriile lor constructii vizuale unice ale realitatii (folosite mai mult ca activator verbal decit o reflexie pasiva), aceste tehnici pot fi in mod special de succes la oameni pentru care comunicatia verbala este limitata fizic sau mental, la cei marginalizati social-cultural sau pentru cei pusi in situatii inadecvate din cauza nintelegerilor verbale.

De aceea FotoTerapia poate fi ajutatoare in special si folositoare ca intaritor, in aplicatii cu populatiile multiculturale, disabili, minoritati de sex, cei cu necesitati speciale si alte populatii complexe similare.

Acum cind publicul general a devenit extrem de confortabil in a uza tehnologia electronica si imaginile digitale, apar noi posibilitati stimulatoare pentru a fi uzate ca instrumente de indrumare pentru a ajuta clientii care au computere, scanere sau situri de familie, sau pe aceia care sint capabili sa participe ‘on line’ la o cyber-terapie.

• Va rog explorati mai departe acest site pentru a invata mai mult despre cum FotoTerapia poate ajuta oamenii pentru a capata o mai buna imagine a vietii lor- una care este mai valoroasa decit o mie de cuvinte…

Va indemn sa luati contact cu Centrul de FotoTerapie cu intrebarile sau cererile dumneavoastra pentru informatie suplimentara sau antrenare — si de asemeni sa recomandati publicatii suplimentare, sa contribuiti cu propriile comentarii la cartea Tehnicile de FotoTerapie: ‘Explorind Secretele Instantaneelor Personale si Albumul Familiei’. (ISBN#0-9685619-0-X), sa adaugaati stiri sau sugestii de network, sa recomandati linkuri, sa participati cu propriile poze-anecdote sau sa trimiteti oricare feedback la acest site si de asemenea sa participati interactiv la ‘Grup de Discutie’ (care are un link direct la acest site: vezi butonul stinga, linga marginea de jos a pagine).

Si de asemea, va rugam sa consltati Grupul Facebook pentru “Fototerapie, Fotografie Terapeutica, Foto Art Terapie, si VideoTherapie“.

Doresc bun venit comunicatiei dumneavoastra (in engleza va rog).
Multumesc,

Judy Weiser, Director, PhotoTherapy Centre (Vancouver, Canada)
Phone: (604) 689-9709; Email: jweiser@phototherapy-centre.com

Traducere de catre Maria Uzoni
Uzoni Studio – Amsterdam-Holland
– Brasov/Bucharest-Romania
http://uzoni.com/blog/ / www.PhotoTherapy.uzonistudio.blog

Pentru a primi mai multa informatie despre FotoTerapie in limba romana va rog contactati translatorul acestui articol apasind aici

Apasati aici pentru a comanda cartea: “Tehnicile de FotoTerapie: Explorind Secretele Instantaneelor Personale si Albumi Familiei” (“PhotoTherapy Techniques: Exploring the Secrets of Personal Snapshots and Family Albums”)

Return to the English Homepage